Alles wat je moet weten over dataroaming en de kosten daarvan
Binnen de Europese Unie is dinsdag een akkoord bereikt waarin de roamingkosten per medio 2017 worden afgeschaft. Maar wat is roaming en wat zijn de alternatieven ervan?
Met roaming zoekt de telefoon automatisch een ander netwerk
Als het netwerk van de eigen provider niet beschikbaar is, wordt via de techniek 'roaming' automatisch gezocht naar het netwerk van een andere aanbieder. Op die manier blijven alle diensten beschikbaar.
Klanten van Vodafone, T-Mobile of KPN kunnen in Frankrijk bijvoorbeeld gebruikmaken van het netwerk van Free, O2 of France Telecom. Omdat de Nederlandse providers zelf geen netwerk hebben vragen ze hun concurrenten dus om het verkeer van hun klanten te regelen.
Providers berekenen de kosten door aan de klant
Alle providers maken afspraken met elkaar voordat een klant van een concurrent op het netwerk wordt toegelaten. Zo betaalt een Nederlandse provider bijvoorbeeld per minuut of per sms'je een vergoeding aan een Franse provider.
Als een klant gebruikmaakt van roaming wordt gewoon per minuut, sms of MB afgerekend. Die kosten kunnen hoog oplopen.
Er zijn ook alternatieven
Het is ook mogelijk een bundel af te sluiten. Binnen Europa bieden alle grote Nederlandse providers bundels aan. Sommige aanbieders hebben ook bundels voor bijvoorbeeld de Verenigde Staten waar de roamingkosten velen malen hoger zijn.
Bij zo'n bundel wordt van te voren afgesproken welk bedrag de klant betaalt voor welke hoeveelheid minuten, sms'jes of data. Het gebruik van dergelijke bundels valt echter wel altijd buiten het abonnement en zal dus niet afgaan van de normale belminuten en sms'jes waarvoor elke maand betaald wordt.
Naast bundels van providers zelf, is het mogelijk een mifi-router te huren bij diverse bedrijven. Dat is een apparaatje ter grote van een telefoon dat een wifi-signaal uitzendt, net als het internetmodem thuis. De mifi-router maakt verbinding met het lokale mobiele netwerk. Het is dan mogelijk smartphones, laptops en tablets met de router te verbinden.
Het voordeel is dat ook hierbij van tevoren bepaald kan worden hoeveel MB er voor een bepaald bedrag gebruikt kan worden. Dat bedrag is bovendien vaak lager dan bij providers zelf. Let wel altijd goed op wat er gebeurt als u over de datalimiet heengaat. Het nadeel is bovendien dat bellen en sms'en via deze routers niet mogelijk is.
Onverwachte kosten kunnen makkelijk worden voorkomen
Bellen en sms'en in het buitenland kan standaard. Alle telefoons schakelen mobiel internet via roaming standaard uit om hoge kosten te voorkomen.
Als u mobiel internet in het buitenland handmatig aanzet om even iets op te zoeken, zet het dan ook altijd weer uit. De telefoon gebruikt ook data als u zelf geen website bezoekt of app opent; bijvoorbeeld bij het binnenhalen van e-mail, whatsapp en meldingen op Facebook.
De prijzen zijn de afgelopen jaren al stapsgewijs verlaagd
Sinds 1 juli 2014 kost een minuut bellen vanuit een Europees land 23 cent per minuut. Een sms'je kost 7 cent en voor 1 MB aan mobiel internet moet maximaal 24 cent betaald worden.
In april 2014 stemde het Europees Parlement voor de complete afschaffing van roamingkosten, per 15 december 2015. Goedkeuring van de Europese Raad (de 28 lidstaten) kreeg het pakket echter steeds niet.
De partijen waren het oneens over de datum waarop de nieuwe regels moesten ingaan. Het Europees Parlement wilde dat de nieuwe regels vanaf 1 januari 2015 gingen gelden, de Europese Raad wilde pas in 2018 van de roamingkosten af. Volgens het voorlopig akkoord worden de roamingkosten afgeschaft per juni 2017.
Bron: nu.nl
Lees de ervaringen van andere bezoekers met opgezegde abonnementen.
Doe al een paar jaar mee nooit een prijs gewonnen
ik gebruik mijn vaste telefoonaansluiting nooit
Op sluwe wijze wil het LC dat ik een heel jaar abonnementsgeld betaal. Terwijl ik het amper lees. Waardeloos!
Ze reageren vlot op emails maar werken niet mee mee.
Ik vind dit niet bij de Leeuwarder Courant passen.
Gratis en gemakkelijk uw abonnementen opzeggen.